Кой уби Ромео и Жулиета?

За кого и защо е този курс?

* За юноши (14+)

 

Според мен е нужно младите хора да боравят с метод, който да им позволи да четат и разбират сложни художествени текстове. Без наставничеството на учителите, без досадния въпрос "Какво иска да каже авторът?".

 

Уви, не всички имаме дарбата да се насладим на дълга симфония, не всички имаме вродената способност да изпитаме удоволствие от високата литература. Ала вкусът към стойностното изкуство може да бъде възпитан. Изисква се усилие и време. И метод, който да подпомогне "отключването" на интереса у младия човек.

 

Вярвам, че именно такъв метод на осмисляне предлагам в този курс.

 

И още: заниманието с изкуство и хуманитарното знание като цяло - това не е десерт. Може да изядеш бифтек, полят с гъбен сос, а може и с без сос.

 

Не, това е друга история. Това не е обикновено развлечение.

 

Това е основа за формирането на личността. За подрастващия човек е нужно да изучава високото изкуство, за да се научи на мисли за сложни материи. И най-вече: за да се научи да мисли самостоятелно.

 

Единственото, което нашият мозък не умее, това е следното: той не може да престане да се учи. Въпросът е: каква храна ще му бъде подадена?

* За студенти-хуманитаристи

 

​В усложнен вид университетът преповтаря училищната схема: има материал, който трябва да бъде усвоен и задължителни отговори, които трябва да бъдат заучени.

 

Аз самата съм университетски преподавател и добре познавам изтъркания шаблон. С този курс ще се опитам да ви докажа, че не съществува в изкуството, в голямото изкуство една "истина". И ако някой крупен авторитет ви каже, че неговото мнение е крайно, а написаното в учебника - единственият верен отговор, знайте, че той е заблуден. Или се старае вас да заблуди. Или е просто глупав.

 

Чрез този курс ще ви покажа метод, който да използвате, за да изградите свои мисли при запознанството с голям художествен текст – без излишен трепет пред нечий авторитет.

 

Това е и метод, който ще ви позволи да изпитате наслада от високата художествена литература. Как се случва това ли? Когато текстът стане "ваш", когато го превърнете в част от личната си история, когато направите в него собствени открития. Сами. Подобно детективи. А с всеки нов и по-сложен текст, заниманието ще става все по-вълнуващо.

*За студенти не-хуманитаристи

 

Науката, с която се занимавате, е изследване на онова, което съществува. А изкуството е опит за съревнование с Твореца. Опит за създаване на нови светове. Чудесно е, когато откриете истина в науката. Но защо? Защо е нужна тази истина? На този въпрос може да отговори само изкуството.

 

Чрез този курс ще се опитам да ви докажа, че Шекспир е един от най-големите творци. Защото светът от човешки взаимоотношения, който е създал (да речем в тази пиеса), е по-сложен и загадъчен от най-трудната научна задача, с която сте се сблъсквали.

* За "възрастните"

 

Вярвам, че този курс ще покаже как се е случило така, че живеем, използвайки предимно чужди мисли. Сякаш претопляме един и същи обяд от години. И – разбира се – тази храна нито ни е вкусна, нито ни е нужна.

 

Най-често някъде там, след ученическите или студентски години сме се отказали от големите текстове на класическата литература. Те са извън обсега на текущите ни интереси, занимания, цели. Та кой чете Данте за развлечение? Кой прелиства Гьоте за отмора?

 

Мисля, че този курс ще ви донесе именно наслада и отмора. Ще се опитам да ви докажа, че пиесата "Ромео и Жулиета" е една от най-интересните, изкусно оплетени и завладяващи криминални истории, които някога сте чували.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle