Тази страница е видима единствено на компютърен екран.

В пиесата на Шекспир не е изрично посочено, че героинята е с руси дълги коси. Перуката бе направена за момче, което да се превъплати в ролята на Жулиета. В елизабетинския театър всички роли (и мъжки, и женски) са играни единствено от мъже и нашата цел беше да предложим на децата всевъзможни преображения.

Момиченцето, което избрахме за ролята на Елена, също е със светли коси, ала за образа на героинята е съществено това, че в разиграната сцена никой от участниците не се представя в истинския си облик. Носенето на перука тук трябва да подскаже на детето, че играе сложен образ: героинята се представя за друга героиня.

Един от малкото разработени с детайли костюми е този на датския принц. Емблемата на гърдите, макар и условна, подсказва принадлежността на Хамлет към най-висш род.

Ръкавицата на Призрака ("Хамлет")

Призракът на бащата на Хамлет, облечен в тежка броня, дълго време не говори и единствено с жест подканя своя син да го последва. За да направим този знаков жест подобаващо заплашителен и изискващ, бе необходимо създаването на подобна ръкавица.

Шутът на Лир е един от най-симпатичните и запомнящи се шекспирови герои. Неговата шапка е със звънчета, които предизвестяват появата му.

Короната на Лир и шапката на шута ("Крал Лир")

Шутът предлага на краля да разменят местата си; от тук и еднаквата форма на кралската корона и шутовския калпак.

Гълъби за супа

("Венецианският търговец")

Гоби носи супа, направена от гълъби - това е типичната за бедните хора храна по времето на Венецианската република.

Носове (направени от брашно и изпечени) за трите вещици от "Макбет"

Костюм за Талашко, който играе ролята на лъва в представлението за сватбата на княза ("Сън в лятна нощ").

Обувките на героите са съвсем условни

Единственият реквизит, взет под наем от "Народния театър", е този куфар (за сцената на прощаване в "Двамата веронци") и духовите инструменти (за тържествено въвеждане на женихите в двореца на Порция във "Венецианския търговец").

Перука за Елена

("Добрият край оправя всичко")

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени