Какво наричам "Методика"?

                                 от Л. Боева

Съвкупност от методи. Мисля, че всяка голяма творба изисква намирането на призма, през която да се разгледа и осмисли. Защо ли? Защото в средното образование се предлага един модел: четене на произведението (глупости, четат се само отделни фрагменти), отговор на "ключови" въпроси (за какво става дума и какво иска да каже авторът) и сетне – оценяване на знанията по темата. Този модел се повтаря в университета, разбира се, но в усложнен вид.

И голямата литература се смалява до сюжет и ефектен анонс ("Бесове" – "култов роман за руската мафия" с уточнението "бестселър").

***
Трудоемкото е, че (според мен) за всеки голям автор (или дори творба) е нужен отделен ключ. При това: нужен по възраст. А това с възрастта е важно – ако не се прочетат определени книги в определена възраст, те остават завинаги затворени (възторгът от "По пътя" на 14 е преживяване, което на 35 няма как да разбереш, ако тогава отгръщаш за първи път романа).

Ето пример: за да е интересен Данте на 13-14 годишен, с четене в рамките на училищната програма няма да се получи. И затова предлагам следния метод: съществуват картинки от манускрипт от 14 век (на Куерча и ди Грация), в който са разрисувани сцените от "Божествена комедия". Интересно е да се свържат тези илюстрации с текста. Да речем, 29 песен от "Ад": Данте и Вергилий пристигат на моста, който се надига над десетата долина, където плачат поразени с грозни болести ония, които са се провинили във фалшификации. Поетите преминават през моста, за да разгледат по-добре грешниците. Виждат сред тях двама алхимици.

Какво е това ли? Не по-различно от четене на комикс. При това: Данте е не по-малко кървав и страховит от "Приключенията на Джонджони-дъ-бест в Мухоландия".

И сетне: как същия този Данте да се преподаде отново, но на 16-17 годишни? Задачата трябва да се усложни. Ето: сред най-известните илюстратори на "Божествена комедия" са Уилям Блейк, Гюстав Доре и Салвадор Дали. Интересно е да се проследи как една и съща сцена (тая с моста и фалшификаторите, да речем) е представена при тези художници. Какви са различията? Как изглежда Вергилий? А грешниците? Защо ли?

***
Когато започнах да редя като в пъзел илюстрациите на Куерча ("Чистилище"), с учудване открих,

че не само съм прочела текста на Данте, но и много от детайлите съм запомнила ярко. Бях на 15.

При това – съвсем нормален ненормален тийнейджър, от буйните. Затова имам увереността, че разработен, този модел би могъл да се превърне в метод за прочитане и разбиране на Данте, например.

Още една картинка (34 песен от "Ад"): в четвъртия отдел на деветия (последен) кръг изменниците са потопени в лед. В средата е прикованият Луцифер, който с трите си уста разкъзва трима грешници. Вергилий се захваща за косматото тяло на Луцифер, взима Данте на рамо и така поетите преминават център на земята. Водейки се по шумоленето на една река, Данте и Вергилий се изкачват в другото полушарие и виждат отново звездите.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle