В историята на Италианския Ренесанс има три главни произведения

Според мен в историята на Италианския Ренесанс има три главни произведения. Главни поради изключителния мащаб на философската мисъл, разгърната в тях. Това са: гробницата на Медичите, сътворена от Микеланджело, "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи и "Триумфът на Цезар" от Мантеня.

Гробницата – това е философски трактат от мрамор за времето; "Вечерята" – философски трактат за вярата; "Триумфът" – философски трактат за човешкото съзнание. Тук Мантеня влиза в диалог с Платон и неговия разказ за пещерата (от "Държавата").

Мантеня е "равен" художник. Той създава само шедьоври. Няма разпиляване. И ето: той посвещава 20 години на този мащабен цикъл (9 панела с обща дължина 30 метра). При това (каквото и да пише в Уикипедия) "Триумфът" не е поръчкова творба. Навярно Мантеня е съгласувал плана си с Лудовико Гонзага на някакъв ранен етап (ала туй са само догадки).

Каква философия разгръща тук Мантеня? На какво отдава последните 20 години от своя живот?

Нито в гробницата на Медичите, нито пред "Тайната вечеря" не съм стояла толкова дълго и толкова сама, както пред безкрайното шествие на Мантеня. "Триумфът" с векове е забравен, сетне (първата половина на XX век) e лошо реставриран и днес се намира в един кралски дворец на 20-на километра от Лондон. През 2-3 години (преди пандемията, разбира се) отскачах до Лондон (правих справки по архивите или снимах кадри – все във връзка с Шекспир), ала всеки път (да, да, като се замисля – през последните 20 години – наистина всеки път) краката ме повеждаха към Мантеня. Висях с часове пред "Триумфа", тия платна напълно ме поглъщаха. Четях отново и отново "Държавата", преглеждах пак и пак записките на Роджър Фрай (от групата "Блумсбъри", именно Фрай "изравя от прахта" и реставрира кьопаво полиптиха).

Създаването на тази лекция от курса за мен бе най-сложната до този момент работа тук. Вчера Ицко записа текста, тия дни трябва да поставим лекцията в платформата. Да видим…

***

В "Сбогом на оръжията" героят на Хемингуей казва за Мантеня: "…много изтерзан. С много дупки от пирони" (bitter nail holes).


11 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени