Шекспировата "12 нощ"

Актуализирано: 1 Фев 2020

В основата на Шекспировата "12 нощ" лежи странната пиеса "Gl'ingannati" ("Измамените"), създадена 70 години по-рано.


Странна е самата пиеса (туй е друга тема), странен е и начинът на нейното написване: група аристократи от Сиена създават затворено общество (Аccademia degli Intronati) и обявяват тая колективно сътворена пиеса за свой манифест.


Академията е била изключително ярка: освен философски беседи и размишления "за най-важното", тук са се устройвали пищни забави и театрални зрелища.


Днес един едва забележим надпис ни посочва къде са се събрали "академиците". Ако го последвате, ще попаднете в най-обикновен жилищен вход с неработеща чешма и шумни съседи.


Но (ако познавате текста на италианската пиеса) можете да откриете там някои скрити кътчета, които таят истински вълшебства!


*** "12 нощ" не е поместена в нашия курс "По следите на действие на пет Шекспирови пиеси", защото тук ориентирите са все косвени (както е с "академиците").


А пиесите, чиито места на действие ние проследяваме в нашите документални филми/лекции, са: "Венециянскаят търговец", "Зимна приказка", "Бурята", "Добрият край оправя всичко" и "Зимна приказка".


  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени