Луиниевски поглед

Актуализирано: 9 Мар 2020

В разказа на Набоков "Венецианката" (1924 г.) заможният колекционер Магор разправя на гостите си как при особено настроение той... влиза в някои от своите картини.


За нас тези прекрасни картини са застинали мигновения, ала всъщност - твърди Магор - щом се озовеш в някоя от тях, разбираш, че всичко тук е истинско, живо, динамично, дори драматично...


А от ренесансовите красавици най-прелестна за Магор е Мадоната на Бернардо Луини.


"Всъщност не само тук, а и във всички негови картини има нещо от тишината и нежността на езерото, на чийто бряг се е родил - Лаго Маджоре. Така нежен майстор... Дори от името му са създали ново прилагателно - luinesco. Неговата най-красива Мадона има ласкави очи и светло-синьо-алена дреха с тъмно-оранжеви оттенъци. Около челото й - вълнист дим; този дим обгръща и нейния рижав младенец. Той протяга ябълка, а тя го гледа, отпуснала нежните си продълговати очи... Луиниевски очи... Боже мой, как целувах тези очи..."


Тук завършва моя нескопосан превод, а нататък Магор разказва за някои неприятности: една дебела вакханка на Рубенс му дала да пие такава отровна напитка, че цял месец не можел да се излекува...


***

Някои учени твърдят, че единият от ангелите от страничните панели на "Мадоната в скалите" е създаден от Бернардо Луини. Аз не съм включила тази версия в лекцията за Леонардо и двата варианта на Мадоната.


Очите на единия от ангелите наистина приличат на "нежни, продълговати, луиневски очи". Тази версия е така убедителна, да!


Ала според едно писмо на съвременик в периода, когато Леонардо и де Предис работят над "Мадоната в скалите" и ангелите от двата панела, Луини не е в Милано. Той работи в имението на богат меценат в Пиза.

Ето, казах си, историята тук приключва. Ала сетне зачетох за тоя богат меценат. Оказва се, че туй е лудичък човек, с пребогато въображение, който разпраща писма напред-назад с измислени истории за себе си...


***

Знаел ли е всичко това Набоков? Едва ли... Живеейки в Берлин, той несъмнено е виждал Мадоната на Луини, която описва, но нататък... Въпреки всичко аз все си представям този фантазьор-меценат от Пиза като неговия Магор.

А версията за авторството на Луини, разбира се, остава...


*** Ето: ангелът от единия панел на "Мадоната в скалите" и Мадоната с младенеца и ябълката.
10 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени