Амброджио де Предис и Леонардо

Актуализирано: 9 Мар 2020

Говорейки за феномена "бедност в излишък" Езра Паунд определя лихварството като "световен тумор", поразил живота (и социален, и духовен). В такава икономическа среда, твърди Паунд, не може да се създава изкуство: "...не така е творял Амброджио Предис, не това е изписано на камъка Adamo me fecit" (мой превод на Песен XLV, 31-34).


Тук Паунд споменава един от знаменитите братя де Предис - Амброджио, който рисува заедно с Леонардо да Винчи триптиха "Мадоната в скалите" (страничните панали с ангели, във втория вариант - и централната картина).


Амброджио е истински знаменит, а в ботегата му да работи дори Леонардо (когато създава "Мадоната в скалите" Леонардо няма свое ателие в Милано и се подслонява у де Предис; тук прекарва и чумната епидемия, вилнееща из града).


До нас днес са достигнали едва 13 творби на Амброджио де Предис (въпреки огромната му слава и удивителна плодовитост).


Според Езра Паунд той е един от водещите ренесансови художници. Неговите ангели и "Мадоната в скалите" (втори вариант) можете да видите в нашата лекция.


*** А що се отнася до текста "Adamo me fecit" ("Адам ме създаде" - лат.) - това е част от надпис върху каменна колона в църквата "Св. Зенон" във Верона. Може да се разтълкува като: "човекът е създал тази света обител".


*** Тези редове на Паунд рядко се цитират, защото някак са обвързани с фашизма (според него единствен лек срещу "световния тумор" е програмата на Мусолини).

И изобщо Паунд (както и Мережковски, за когото стана дума неотдавна) силно поврежда биографиите си, обвързвайки се с Дучето. И много от текстовете и на Паунд, и на Мережковски "увисват" сякаш. Ала това е друга история...


*** А тук сме пред/в църквата на смеещия се светец Зенон.


7 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени