Днес рожден ден има един от най-важните за мен художници - Пол Клее.

"Големият художник не изобразява видимото, не удвоява реалността, не я изпълва с копия и подобия. Големят художник я измисля" – това пише Анонен Арто за творчеството на Пол Клее.

Днес рожден ден има един от най-важните за мен художници - Пол Клее. Заради неговите кукли се престраших и започнах да правя кукли на моето дете (грозновати, парцалести, нелепи); заради него се осмелих и започнах да рисувам и подчертавам в книгите си (и сега ме е срам да дам и една книга за прочит на приятел); заради него изчетох Адорно и се влюбих в неговата естетическа теория (Адорно прави анализ на прословутия ангел на Клее и оттам…); заради него по нов начин изучих събрания от Леоне Леони кодекс на Леонардо (Клее има странна теория за този кодекс, толкова парадоксална, толкова чудата!); заради него обикнах Ренцо Пиано (никак не възприемах монументалните му сгради, а вълнистият музей на Клее в Берн е приказен!)… Има още много.

С години съм изучавала Клее, била съм на семинари, конференции, лекции, посветени на неговото творчество. Дори самата аз съм изнасяла доклад в музея в Берн (върху кубистичните картини и по-конкретно Senecio).

Относно биографията на Клее, обаче, знам малко, само основни неща – къде и как е живял, при кого е учил, с кого е дружил, как умира. Но ето нещо, което досега не ме е занимавало, а от скоро ми е интересно: разбрах, че неговият внук (Александър, син на единствения му син Феликс) е роден през 1940 година в София. Нищо друго не знам: защо и как попадат родителите му в София, къде е Александър сега… Ако някой от вас знае, моля, напишете ми.

*** Ето няколко от книгите на Клее, разрисувани от самия него.18 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени