Две картини на Рембанд

Когато за първи път отидох в Ермитажа (тъкмо бях приета да уча в Санкт-Петербургския университет) най-голяма навалица имаше винаги около "Даная" на Рембранд.


Някакъв малоумник влязъл в музея и попитал една от уредничките (баба, която седи на стол в някоя от залите, плете си нещо и гледа посетителите да не шумят): "Коя според Вас е най-ценната творба тук?". Бабата му посочила "Даная". Той се приближил към платното, извадил от пазвата си някаква течност, залял картината и сетне два пъти я пробол с нож.


Бабата се развикала, дошла охрана: пред очите им Даная се разтапяла (течността се оказала сярна киселина). Извикали директора, директорът (Пиотровски, винаги е някой Пиотровски) извикал един чуден химик. Химикът казал: картината да се залива с вода и да се държи изправена.


Това се случило през лятото на 1985-та. 12 години специалисти и учени работели над възстановяването на тая красавица, сетне около две години я показвали пред избрана публика и точно когато аз попаднах в Петербург "Даная" бе върната на своето място.

Около година изобщо не успях да се приближа на повече от метър. А сетне (когато масовата истерия попремина) зяпах с часове. Бях очарована, мислих, че нищо по-искрящо и изящно не съм виждала: не само в Ермитажа, но и изобщо.


*** Две години по-късно се озовах в Пушкинския музей в Москва и видях друга картина на Рембранд - "Артаксеркс, Аман и Естир".


"Даная" за мен се оказа само подготовка: истиско вълшебство открих в "Артаксеркс...". Това е най-магичната картина в Москва, в Русия за мен. А може би и изобщо.


Не бях сигурна дали мога да направя лекция за творба, която е така важна за мен. Постарах се да махна всички свои емоции, да наблегна на очевидните достойнства.

Може би съм дори прекалено "суха" тук, ала прочитът на Ицко, вярвам, изглажда нещата...7 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени