Към курса "Тайните на Сикстинската капела"

Към курса "Тайните на Сикстинската капела" в "препаръчителни материали" съм написала филма "Грях" на Кончаловски.


И тъй като този филм вече е на световните екрани (и тече нелегално в мрежата), мога да напиша ред-два без да разваля интригата (аз го гледах на закрита прожекция преди време).


Филмът разказва за онзи период от живота на Микеланджело, когато той е разкъсван между работата си в Сикстинската капела и гробницата на папа Юлий II - ето защо го препоръчвам към курса.


*** В този филм има много фактурни детайли, а също така с подробности се разнищват интригите между фамилиите Медичи и дела Ровере.


Но тия подробностите са толкова много, че в един момент изобщо престанах да ги следя. Фактурността също ме измори бързо: така безупречно, пищно и монументално е всичко, че се изгубих в многотията.


Навярно Кончаловски много и съвестно се е готвил, навярно е намерил свидетелства от времето за това как е изглеждал и как се е държал Микеланджело (освен общоизвестните биогарифии на Вазари и Кондиви). На екрана е доста мърляв лудичък човек (той прилича на клошар и непрестанно нещо си говори), към който всички (абсолютно всички в тоя филм!) изпитват коленопреклонно възхищение. Никой не стига до това отношение постепенно, не - всички изначално са убедени, че Микеланджело е гений. Това снижава напрежението във филма и от средата нататък не знаех изобщо какво и защо гледам.


За мен тук има нещо особено неприятно, защото ми се вижда кичозно: героят има често сънища - ангели летят, Данте се усмихва, дами от картини се появяват... Тия красоти сменят стилистиката рязко, ала скока от хипертрофирания реализъм не успях да направя.

2 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени