Наказанието на Ромео

Актуализирано: 9 Мар 2020

Ромео убива Тибалт и не знае какво наказание ще му наложи князът. Брат Лоренцо го успокоява: присъдата не е смърт. Изгнание е.

Ромео отвъща:

Извън Верона няма свят, а само скръб, чистилище и ад! "Изгнание от този град" — туй значи "изгнание от този свят", или друг начин да се каже "смърт". (Превод: Валери Петров).

Тук следва един незначителен детайл: Ромео е изгнан в град Мантуа. Защо именно Мантуа?

***

В Мантуа по същото време се развива действието на една прословута опера на Верди - "Риголето". Първоначалното й название било "Проклятието".

Верди получава поръчка за опера и той избира драмата на Юго "Кралят се забавлява", макар добре да знае, че постановката е спряна още след първото представление в Париж.

И Верди взима сюжета и персонажите на Юго, ала вместо Франсоа I - тук е херцогът на Мантуа, шутът вместо Трибуе е Риголето и тъй нататък.

Но - по някаква причина - и Шекспир, и Верди (творящи в различни епохи) поместват своите прокълнати от съдбата герои в Мантуа.

Защо? Какво странно има в този град през XVI век?

Този въпрос задаваме и в нашия онлайн курс "Кой уби Ромео и Жулиета?"

*** А снимките: първата е надпис във Верона, поместен на една от портите на града (цитираните думи на Ромео); втората - Ицко и Риголето в Мантуа

6 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени