Накъде да се отправим?

Ето едно важно за мен приключение: миналата зима (25 януари – 17 февруари 2019 г.) на три места в Париж бяха създадени инсталации към проекта "Дау" на Хржановски.

Това е най-мащабният не само руски, но и световен проект днес.


Работата по проекта, посветен на физика Ландау, започва през 2005 г. В Харков е построена огромна декорация на "Института" (по образец на Института за физични проблеми – там Ландау работи под ръководството на Капица). Снимките продължават три години, заснети са 700 часа материал, от тях режисьорът Хржановски оформя 13 филма.


В този проект участват личности от ранга на Дейвид Грос (носител на Нобелова награда по физика), ексцентричният гений Курентис, режисьорите Василиев, Кастелучи, Селарс и други творци – Марина Абрамович, да речем.


За парижката инсталация филмите бяха дублирани от Жерар Депардьо, Фани Ардан, Изабел Юпер, Изабел Аджани, Уилям Дефо… (тук списъкът със знаменитости е безкраен).


*** Аз не успях да участвам в гигантската машинария в Харков (през 2004 г. бяха обявени свободни места за желаещи да се включат в проекта), а сетне всичко се пазеше в най-строга тайна.


Но благодарение на предварителната заявка, която бях подала, успях да попадна на една от инсталациите миналата зима. Билети тук нямаше: зрителите имаха „визи“ – за 6 часа, за 24 часа и т.н.


*** Това е събитие от такъв мащаб, какъвто се случва вероятно веднъж в живота на човек. Днес, тук, се случва нещо изключително и ние можем да сме част от тази магия.

Ето защо са тези планове…

5 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени