Троянският кон на Лоренцо Великолепни

Папа Сикст IV устройва убийството на своите най-мощни противници - Джулиано и Лоренцо Медичи. По време на служба в главния флорентински храм братята са нападнати: Джулиано е убит, а Ларенцо по чудо оцелява.


Не минава много време и Лоренцо Великолепни прави великолепен щедър жест: той изпраща на папата своите най-добри художници (Ботичели, Росели, Перуджино и т.н.), за да изрисуват стените на капелата, реставрирана от папата (и наречена сетне на негово име - Сикстинска).


Тук въздесъщата Уикипедия, преповтарящите се статии из албуми и брошури (дори и на най-престижните издания, одобрени от Ватикана) добавят: "Лоренцо Медичи изпраща своите художници в знак на примирие с папата".


И тук историята завършва: художниците рисуват сцените от живота на Моисей и Христос, ура! и си тръгват.


*** Ала това нищо и никакво изречение "и изпраща в знак на примирие..." скрива от нас най-важното. Лоренцо само привидно прави своя жест: неговите художници всъщност влизат в капелата като Троянски кон!


Лоренцо и верните му съратници отмъщават на Сикст IV за смъртта на Джулиано. Ала отмъщението е така майсторски замаскирано във фреските, че щестлавният папа и неговите глупави кардинали не успяват да го видят.


А дали ние го виждаме?

Ей на това е посветена първата част от курса "Тайните на Сикстинската капела".

Втората е за Микеланджело и какво създава той (обученият под крилото на Лоренцо Медичи) четвърт век по-късно на тавана на капелата.27 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени