Пътят към щастието

"Тази книга, ако бъде прочетена внимателно и се изпълнят дадените указания, ще доведе човека до щастие" - това пише Данте за своята "Комедия" в писмо до управителя на Верона.


Необичайна е целта, която си поставя Данте. Необичайна е била за неговото време, необичайна е и за нас, 700 години по-късно. Ние днес разполагаме с море от приложна литература – "100 начина да влияем на хората", "Как да развием интуицията си за седмица", "Как да отслабнем завинаги" и т.н. Имаме и богат жанров спектър от художествена литература. Но не умеем да четем книга както тази на Данте.

Не са знаели как да я четат и съвременниците му.


Данте казва тук: "Вървете след мен и ще достигнете щастието. Аз знам пътя, но е нужно не просто да седите с книга в ръка, а да направите действие. Аз знам какво е нужно. Тръгнете след мен".


"Добре, ще тръгнем, но как? Не разбираме", отвръщат флорентинците.


И тогава не само знатните, но и обикновените граждани на Флоренция пишат писмо до управника на града.


"Ето - казват те, - ние сме събрали пари, даваме ти ги и искаме от теб с тези средства да създадеш катедра за изучаване на този текст. Т.е. да бъде намерен преподавател, който ще ни обяснява книгата на Данте".


Тези хора, нека подчертая отново, са и обикновени жители на Флоренция, повечето от тях дори неграмотни – строители, занаятчии… Те вярват, че това е книга, която ще ги научи как да бъдат щастливи.


И така: управникът на Флоренция изпълнява искането на гражданите. И ето какво се случило нататък…


3 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени