"Руска класическа литература" - aудио курс от 10 лекции

"Руска класическа литература"

Аудио курс от 10 лекции


Автор и лектор: доц. д-р Лиза Боева

Илюстриращи текстове чете Ицко Финци


Този курс ще започне на 7 март и ще завърши на 25 април.

Записването е от днес до 7-ми март.


***

Набоков, който никак не е харесвал творчеството на Достоевски, в своя лекция пред студенти в Корнелския университет изрекъл анекдотично: "Хората по света се делят на 3 групи: тези, които са чели "Братя Карамазови", тези, които не са чели "Братя Карамазови" и тези, които са започнали да четат "Братя Карамазови", ала не са дочели романа (Лев Толстой, да речем)“.


Ако продължим в стила на Набоков, можем да добавим четвърта категория: тези, на които не им и трябва да четат "Братя Карамазови".


Но как да разберем в коя група попадаме? Нужно е да разгърнем книгата и нататък…


Защото не, не всичко ще бъде филмирано. А някои произведения – като например "Ана Каренина" по сценария на Том Стопард – по-добре да не бяха…


***


През 1986-та година режисьорът Владимир Наумов подготвил сценарий по "Майстора и Маргарита", но Елем Климов – тогавашният председател на Съюза на кинематографистите – му взел идеята.


Наумов много се разстроил. Върнал се у дома, вечерта си легнал и тъкмо се унесъл в сън, когато се разнесъл входният звънец.


"Че кой ли идва в този късен час?" – зачудил се той. – "Може би е човек на Климов, идва, за да поиска извинение…"


Сънен, Наумов се спънал в нощното шкафче и силно ударил коляното си.


Не, не бил човек на Климов. Била Елена Сергеевна, съпругата на Булгаков. От 16 години тя вече била покойница. Ала Наумов бил така изумен да я види, че не съобразил това в първия момент.


- Нямам много време – рекла му Елена Сергеевна. – Долу в колата ме чака Михаил Афанасиевич. Само искам да Ви кажа, че Климов няма да заснеме филм по "Майстора и Маргарита".

- Защо да не заснеме?

- Защото Михаил Афанасиевич не иска. Вие също не се огорчавайте.


Сутринта Наумов се събудил. "Какъв чуден сън ми се присъни миналата нощ!" И в този момент погледнал коляното си: то било силно ожулено, чак пижамата била леко съдрана.


А малко по-късно през деня узнал, че наследниците на Булгаков са забранили на Климов да снима филм по "Майстора и Маргарита".


Климов не успял. И никой след него не успял, дори и да се е опитал.


Защо ли? Защото Михаил Афанасиевич не иска…
96 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени