Църквата на Капулетите

Актуализирано: 9 Мар 2020

Три пъти в текста се споменава, че фамилната църква на Капулетите е "Сан Пиетро": тук трябва да се извърши замислената от родителите венчавка между Жулиета и граф Парис.


В Шекспировата епоха във Верона са съществували три църкви "Сан Пиетро". Една от тях не е функционирала (била е почти напълно разрушена), друга се е намирала твърде далеч от енорията на Капулетите.


Остава тази църква, разположена в близост до улица "Капело" (където е домът на семейство Капулети).


Ала тази църква не е подходяща атракция: тук двор няма, гробницата е реално действаща, а стъпалата отвеждат към натоворена с коли улица.


Ето защо, разбира се, гробът на Жулиета не е във фамилната църква на Капулетите, а в криптата на манастира "Сан Лоренцо": там е просторно, има вход за влизане и друг за излизане на туристическите маси, а единственият гроб е този на Жулиета.


*** И за мястото на уговорената венчавка, и за мястото на тайната венчавка, и за мястото на смъртта на Ромео и Жулиета, и за местата на тяхните могили - за всичко това разказваме в курса "Кой уби..."


*** А градската управа на Верона така удачно пренаписва Шекспировата пиеса, че ето: тук, в църквата "Сан Пиетро" ние сме съвсем сами...
10 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени