Три нови лекции

От днес до края на месеца в нашия сайт са поместени три теми, които за мен са много важни.


Първата е посветена на Сикстинската капела (разглеждам единствено стенните фрески и тавана). Наименованието е "Тайните на…".


Знам, че звучи помпозно, ала наистина тук става дума за тайни, за скрити послания. Да речем: защо в сърцето на католическия свят, във Ватикана, на тавана на капелата, посветена на Дева Мария, Микеланджело сред повече от 300 фигури (!) не рисува нито една, свързана пряко или косвено с Дева Мария или дори Христос. Т.е. не само липсват изображенията на Мадоната и Спасителя, но дори онези пророци, които Микеланджело изобразява, нямат пророчества, свързани с идването на Спасителя. Защо? И как това е допуснато от строгите съдници – папата и неговата мощна свита?


"Микеланджело. Гробницата на Медичите: най-интересният философски трактат, създаден от мрамор". Това заглавие също звучи натруфено, знам. Но всяка дума тук е вярна за мен. Статиите из интернет, че дори и престижните албуми, че дори и рекламните брошури подават непълна или дори лъжлива информация: "Микеланджело създава гробницата по поръчка на един папа за неговите наскоро умрели млади роднини – ето монументите на двамата" (следват снимки на скулпторите). Не, това не е правилно, не е. Микеланджело създава не просто тези скулптори! Той създава цялото това пространство: и пода, и стените, и тавана, и всички останали фигури тук. И ги подрежда по определен начин, за да може чрез тях да разкаже много странна история. Уви, за нас днес тази история е неясна, защото две от фигурите са преместени (едната се съхранява днес в музея на Ватикана, другата е в "Ермитажа"). Каква е тази история и защо е била важна за Микленджело? – ей това разбридвам (до колкото ми стигат силите) в тая лекция.


"Рембранд. "Артаксеркс, Аман и Естир". Това е лекция – анализ на картината. Избрах именно тази творба, защото тя е връх на особен айсберг: Рембранд тук надскача не само своя век, но и всичко, създавано от самия него до този момент. Аз много харесвам музея "Пушкин", но дори там да нямаше нито една картина, освен тази, за мен този музей пак щеше да бъде най-важният в цяла Москва.5 преглеждания0 коментари
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
© 2006 - 2021 Филизи 33 ЕООД. Всички права запазени