Театрите в шекспировия Лондон

Newington Butts (1575)

The Theatrе (1576)

Curtain (1577)

St. Paul's

Blackfriars (1596) 

Globe (1599)

The Swan (1595)

Westminster Abbey

Whitehall

Middle Temple

Bear Garden

London Bridge

The Thames

Grey’s Inn

Театър "Театър"

Това е първият публичен театър в Лондон. Построен е през 1576 г. от Джеймс Бърбидж – актьор и предприемач. Театърът се е намирал в северен квартал на Лондон (отвъд градската стена). Причината за отдалечеността на театъра от центъра на града е понятна: през 1572 г. градската управа взима мерки срещу активирането на чумна епидемия и забранява събирането на големи тълпи на едно място. 

Не са съхранени изображения на театъра. Писмените описания, достигнали до нас, представят сградата по следния начин: многоъгълна дървена постройка с отвор по средата и три етажа за седящи зрители. Стените са варосани (т.е. отвън театърът е бял на цвят). Сцената е била подобна на тази на театър "Глобус" – горна и долна площадка, предна и задна сцена, отвор с капак на предната сцена (от който излизат инферналните същества). По време на представление основната маса зрители стои права около сцената, под открито небе.

Според съхранените документи изграждането на театъра е струвало около 700 паунда – т.е. изключително крупна за времето сума. 

Освен за театрални представления, "Театър" е и арена за борби на мечки. Тук се устройват така наречените "bear-baiting": някакво животно (най-често куче) се поставя на арената за бой срещу мечка. Тази забава е изключително популярна в Англия: Хенри VIII (бащата на Елизабет I) повелява да се създаде яма за бой с мечки дори в Уайтхол.

В пиесата "Веселите Уиндзорки" се споменава за тази забава:

Хаплю:
Но защо толкоз лаят кучетата? Да не са докарали мечки в града?

Ана:
Мисля, че да, господине. Така чух да говорят.
 
Хаплю:
Страшно обичам борбите на мечки с кучета, но съм готов да протестирам срещу тях по-силно и от най-върлия им противник. Вие сигурно се плашите, когато пуснат мечока?
 
Ана:
Да, господине.
 
Хаплю:
А пък аз пей давам за това! Секерсън съм го виждал пуснат поне двайсет пъти и дори веднъж съм го пипвал за веригата. Жените, то се знае, се разпищяха до бога. Те изобщо не могат да ги понасят, каквито са страшни и рошави!

(I действие, 1 сцена. Превод: Валери Петров).

В "Театър" играят различни трупи. През 1576 г. това е сцена за трупата, покровителствана от Робърт Дъдли, граф Лестър  (Leicester's Men) – актьор в трупата е Джеймс Бърбидж. През 80-те години в "Театър" играе предимно трупата на лорд-адмирала (Admiral's Men), чийто член е синът на Джеймс – актьорът Ричард Бърбидж. През 1594 г. Ричард Бърбидж се включва в трупата на лорд-камерхера (Lord Chamberlain's Men) и до 1597 г. именно тази трупа играе на сцената на "Театър". 

През 1597 г. Джеймс Бърбидж умира. Неговите двама сина продължават дейността му: Кътбърт е театрален предприемач; Ричард – актьор.

Театър "Завеса"


Театърът е построен година след "Театър" и просъществува до 1624 г. Не се знае точното разположение на "Завеса", освен че е бил изграден в непосредствена близост до "Театър" (квартал "Шордич").

Нарича се "Завеса" не заради театралната завеса, а заради разположението си ("curtain" или "curtain wall" се нарича частта между два бастиона).

Тук се играят редица ранни шекспирови пиеси от трупата "Слуги на лорд-камерхера" ("Ромео и Жулиета", "Хенри V"), както и "Всеки според хумора си" от Бен Джонсън (1598г), където участва и Шекспир. 

През 2012 г. са направени разкопки, които доказват, че архитектурата на театъра не е кръгла или овална. Дължината на сцената е била 14 метра, съществувал е проход (тунел) под сцената. При разкопките са намерени керамична кутия за събиране на входна такса, керамична свирка с формата на птица, малка статуя на Бакхус и керамични мъниста (най-вероятно украса към костюм). 

Театър "Нюингтън Бътс"


Достигналите до нас сведения за този театър са малко.

 

Най-вероятно отваря врати в началото на 80-те години. На сцената на театъра играят различни трупи. Например е съхранен документ (дневникът на Хенслоу), в който са описани представления, изиграни в периода 3-13 юни 1594 г. от трупите на лорд-адмирала (Admiral's Men) и на лорд-камерхера (Lord Chamberlain's Men). Сред поставяните пиеси са "Хамлет", "Тит Андроник" и "Укротяване на опърничавата".

Театър "Роза"


През 1587 г. Филип Хенслоу и някой си Джон Чолмли (бакалин) построяват театър "Роза". Названието идва от мястото, което Хенслоу наема – Little Rose (блатист терен, върху който са се разполагали градина с рози и бордей). Това е първият от многото театри, които Хенслоу ще изгради на южния бряг на Темза. Районът е бил известен със своите арени за борби между животни (кучета, петли, мечки), бордеи и игрални домове. 

От пролетта на 1591 г. в театъра играе предимно трупата, покровителствана от лорд-адмирала (Lord Admiral's Men). Нейният репертоар включва главно пиеси от Робърт Грийн и Кристофър Марлоу. 

Особено тежък за театъра е периодът от юни 1592 г. до май 1594 г.: в града се разразява чумна епидемия, която покосява 11 000 лондончани.

След края на епидемията Хенслоу разширява театъра (първоначално "Роза" е с по-малки размери от останалите лондонски театри). 

В театъра се играят представления на Робърт Грийн, Кристофър Марлоу, а водещ актьор е прословутият за времето си Едуард Алин. Тук е поставена и първата шекспирова пиеса - историческата хроника "Хари Шести" ("Хенри VI", първа част). Представлението донесло най-високите постъпления за сезона, както може да се разбере от записките на Хенслоу.

Театър "Лебед"


В близост до "Роза" предприемачът Франсис Лангли построява театър "Лебед" (1595–1596). Основната трупа, която играе тук, е покровителстваната от Хенри Хърбърт, 2-ри граф Пембрук (Pembroke's Men). През лятото на 1597 г. трупата представя пиесата "Кучешкият остров", написана от Томас Наш и Бен Джонсън. Текстът не е достигнал до наши дни и не се знае какво точно провокира Тайния съвет не само да забрани представлението, но и да затвори всички публични театри в града. Бен Джонсън и двама от актьорите са изпратени в затвор (остават там до началото на октомври същата година). Достигналите до нас документи показват, че самият Джонсън също е играел в "Кучешкия остров".

В началото на 1600 г. трупата отново играе в театър "Лебед", но след две неуспешни представления водещите актьори се преместват в други, по-благополучни трупи. Лангли умира през 1602 г., но театърът продължава да съществува до около 1632 г. 

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • YouTube - Black Circle