Италиански и Северен Ренесанс

regnum_picture_1459989210163588_normal.png

Често задавани въпроси

Какво представлява този онлайн курс?

Лиза Боева: Курсът се състои от над 180 лекции. Това са документални филми, създадени от нас, както и аудиозаписи. Темите са подредени исторически-хронологично.

Ицко Финци: Работим така: щом Лиза е измислила и написала дадената лекция, тя ми подава текст, репетираме заедно и тогава пристъпваме към запис. Аудиозаписът се обработва, сетне Лиза организира визуалния материал, монтира филма, добавя музика от съответната епоха, следва постпродукция… Така, както се създава документално кино. Това са авторски филми-лекции.

 

Какво означава "едногодишен курс"?

 

Лиза Боева: Курсът е открит за записване от 4 октомври до 12 декември 2021 г. Сетне ще има отново във времето "прозорци" за записване, ала засега не сме определили датите. Едногодишен курс - това означава, че тази една година започва да тече за Вас от момента, в който се включите към курса. Например: ако се включите на 10 ноември, курсът ще тече до 10 ноември 2022 г.

Има и друго. В рамките на тази една година всеки курсист може да се свърже с мен, с нас и да задава своите въпроси по курса. Моят ангажимент е да отговарям максимално подробно, максимално ясно.

Какво е времетраенето на тези филми-лекции?

Лиза Боева: Различно е. Най-кратките са около 7-минутни, най-дългите – около 120-минутни. Зависи от задачата на всяка една от лекциите. Старая се всяка лекция да е с такава дължина, че хем да е максимално стегнато, без разводняване, хем максимално ясно, с достатъчно разяснения да разкажа за даденото произведение, автор, тема…

Защо е нужно лекциите да бъдат организирани в курс, а не да се подават поотделно?

Лиза Боева: Курсът е конструиран така, че лекциите  да бъдат усвоявани в предложения от нас ред, с предложеното от нас темпо. Целта е постепенно да се натрупват знания, а не хаотично да се прескача по материала. Без "Тайната вечеря" на Джото (картина, която днес се съхранява в Старата пинакотека в Мюнхен), не можем пълноценно да говорим за "Тайната вечеря" на Леонардо. Без разказа за времето, предложен ни от Джото в барелефите на неговата кампанила във Флоренция, не можем адекватно да осмислим философията, заложена от Микеланджело в капелата на Медичите.

Ицко Финци: Ние не знаем каква година ни престои. Говори се отново за затваряне, за изолация… Струва ми се, че, ако това "вирусно" време мине не в страх, не в безсмислено киснене пред монитора, а в изучаване на високи материи, тогава това няма да е загубено време. Сега трудно ще пътуваме, да, но чрез този курс човек може да се отправи на необичайно пътешествие – във времето, в пространството, някъде навътре в себе си…

С какво се отличава този курс от многото подобни онлайн програми?

Лиза Боева: Този курс е сложно "плетен". Тук няма информация в стил "Уикипедия", разбира се. Понякога разкривам дадена тема през особената призма на голям творец. Да речем – за Тинторето разказвам чрез много странната игра с картините му, измислена от режисьора Сергей Айзенщайн. Една от лекциите за Холбайн е през романите на Достоевски (в няколко от романите си Достоевски изгражда интересна теория за този художник). Една от лекциите за "Декамерон" е през разбирането на кинорежисьора Пиер Паоло Пазолини за този творба… Т.е. старая се да понасям информацията пъстро, увлекателно.

Ицко Финци: В нашите филми-лекции няма дидактика. Това не са уроци. Това са разкази. Увлекателни разкази.

За кого е предназначен този курс?

Лиза Боева:  Курсът е предназначен за всяка любопитна аудитория. За юноши (14+) и за възрастни.

Ицко Финци: Аз си представям, че курсът е подходящ и за семейно гледане. Родители и деца се обучават заедно, споделят, коментират, спорят дори (Лиза поставя задачи, на които могат да отговарят, ако решат – заедно и поотделно). Това е възможност за споделяне на времето, за пълноценно общуване в семейството. А сетне, когато отново имаме възможност волно да пътуваме, хората, преминали този курс, с наслада ще се отправят на пътешествия по неочакваните маршрути, за които ние тук говорим.

 

 

Какъв хардуер или браузер ми трябва?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Курсът е достъпен на всички устройства и се отваря с всички браузери. При възникнали технически проблеми можете да се свържете с мен – filizi33@yahoo.com

 

 

Мога ли да тегля видеата/лекциите?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Не, видеата не са достъпни за теглене.

 

 

Мога ли да купя курса като подарък за друг човек? Как става това?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Моля, свържете се с мен (filizi33@yahoo.com) и аз ще Ви насоча.

 

Как се извършва заплащането на курса?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Курсът може да бъде заплатен чрез кредитна или дебитна карта и по банков път.

 

Каква е политиката за връщане на парите?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): След като заплатите, Вие ще получите достъп до курса (нужно е да влезете в своя профил в сайта на "Филизи 33"). Вие можете да се откажете от курса и да получите парите си обратно до десетата лекция от курса.

 

За какъв период от време ще имам достъп до курса?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Щом веднъж сте закупили курса "Италиански и Северен Ренесанс", той остава на Ваше разположение без ограничения във времето, стига да не са нарушени Общите условия. Моля, прочетете Общите условия: там се подчертава, че курсът е само за лично ползване.

Точка #7 (от Общи условия): "Клиентът/поръчителят няма право да показва на обществени места, разпространява, използва публично, да публикува, възпроизвежда, копира, модифицира, премонтира предоставения материал. "Филизи 33" ЕООД може да прекъсне правото Ви на достъп по всяко време, ако настъпи съмнение за нарушаване на Общите условия. 

NB!

Ако имате още въпроси, моля, свържете се нас!