top of page

Италиански и Северен Ренесанс

regnum_picture_1459989210163588_normal.png

Често задавани въпроси

Какво представлява този онлайн курс?

Лиза Боева: Курсът се състои от над 180 лекции. Това са документални филми, създадени от нас, както и аудиозаписи. Темите са подредени исторически-хронологично.

Ицко Финци: Работим така: щом Лиза е изработила, конструирала и написала дадената лекция, тя ми подава текст, репетираме заедно (понякога репетициите отнемат дни) и тогава пристъпваме към запис. Аудиозаписът се обработва, сетне Лиза организира визуалния материал: монтира филма, добавя музика от съответната епоха, пише уточняващи коментари. Следва постпродукция. 

Какво е времетраенето на тези филми-лекции?

Лиза Боева: Различно е. Най-кратките са около 7-минутни, най-дългите – около 120-минутни. Зависи от задачата на всяка една от лекциите. Старая се всяка лекция да е с такава дължина, че хем да е максимално стегнато, без разводняване, хем максимално ясно, с достатъчно разяснения да разкажа за даденото произведение, автор, тема. Погледнете в раздел "Програма на курса" - там сме описали времетраенето на всяка от лекциите.

Защо е нужно лекциите да бъдат организирани в курс, а не да се подават поотделно?

Лиза Боева: Курсът е конструиран така, че лекциите  да бъдат усвоявани в предложения от нас ред, с предложеното от нас темпо. Целта е постепенно да се натрупват знания, а не хаотично да се прескача по материала. Без "Тайната вечеря" на Джото (картина, която днес се съхранява в Старата пинакотека в Мюнхен), не можем пълноценно да говорим за "Тайната вечеря" на Леонардо. Без разказа за времето, предложен ни от Джото в барелефите на неговата кампанила във Флоренция, не можем адекватно да осмислим философията, заложена от Микеланджело в капелата на Медичите... 

Ицко Финци: Аз си представям този курс като пътешествие - дълго, приказно пътешествие. Ние каним любопитната аудитория на необичайно пътешествие - във времето, в пространството, някъде навътре в себе си дори. Това не е просто натрупване на факти, не. Не можем да мислим предложените от нас лекции-филми като теми в учебник, а като изключителна история, като най-увлекателна приказка. 

Какво означава "едногодишен онлайн курс"?

Лиза Боева: След като закупите курса в продължение на 10 дена Вие всеки ден ще получавате достъп до една от лекциите (първите 10 лекции от курса). Ако решите да се откажете от курса, то това можете да направите в рамките на тези първи 10 дена. Ако решите да продължите нататък, то вариантите са два:

1. Да проследите курса като едногодишен - т.е. в рамките на една година (която започва за Вас от датата на закупуване на курса) лекциите се "отварят" за Вас по реда, който аз съм задала и с темпо, което аз съм определила.

2. За Вас едновременно да бъдат "отворени" всички лекции от курса. Но дори и да изберете този вариант, моята силна препоръка е да не "прескачате" из материала, а да се запознавате с лекции по реда, който съм посочила. Този втори  вариант предлагам като възможен единствено заради темпото, което сами можете да определите.

С какво се отличава този курс от многото подобни онлайн програми?

Лиза Боева: Този курс е сложно "плетен". Тук няма информация в стил "Уикипедия", разбира се. Понякога разкривам дадена тема през особената призма на голям творец. Да речем – за Тинторето разказвам чрез много странната игра с картините му, измислена от режисьора Сергей Айзенщайн. Една от лекциите за Холбайн е през романите на Достоевски (в няколко от романите си Достоевски изгражда интересна теория за този художник). Една от лекциите за "Декамерон" е през разбирането на кинорежисьора Пиер Паоло Пазолини за този творба… Т.е. старая се да поднасям информацията пъстро, увлекателно.

Ицко Финци: В нашите филми-лекции няма дидактика. Това не са уроци. Това са разкази. Увлекателни разкази. Аз предпочитам да ги наричам "приказки".

За кого е предназначен този курс?

Лиза Боева:  Курсът е предназначен за всяка любопитна аудитория. За юноши (14+) и за възрастни.

Ицко Финци: Аз си представям, че курсът е подходящ и за семейно гледане. Родители и деца се обучават заедно, споделят, коментират, спорят дори (Лиза поставя задачи, на които могат да отговарят, ако решат – заедно и поотделно). Това е възможност за споделяне на времето, за пълноценно общуване в семейството. А сетне хората, преминали този курс, с наслада могат да се отправят на пътешествия по неочакваните маршрути, за които ние тук говорим.

 

 

Какъв хардуер или браузер ми трябва?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Курсът е достъпен на всички устройства и се отваря с всички браузери. При възникнали технически проблеми можете да се свържете с мен - тел. 0879526036 или filizi33@yahoo.com

 

 

Мога ли да тегля видеата/лекциите?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Не, видеата не са достъпни за теглене.

 

 

Мога ли да купя курса като подарък за друг човек? Как става това?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Да, достатъчно е да ни напишете имената и електронната поща на човека, който ще получи курса като подарък. 

 

Как се извършва заплащането на курса?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Курсът може да бъде заплатен чрез карта (кредитна или дебитна) и по банков път.

Може ли да заплатя разсрочено?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Да, можете за заплатите курса на две или три равни вноски в рамките на три месеца, смятано от датата на първата вноска. В този случай лекциите от курса ще се отварят за Вас единствено с темпото, определено от доц. Боева (няма да се отворят всички лекции от курса след 10-та).

 

Каква е политиката за връщане на парите?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): След като заплатите Вие ще получите достъп до курса (нужно е да влезете в своя профил в сайта на "Филизи 33"). Вие можете да се откажете от курса и да получите парите си обратно до десетата лекция от курса.

 

За какъв период от време ще имам достъп до курса?

Момчил Стоянов (асистент и техническа поддръжка на платформата "Филизи 33"): Щом веднъж сте закупили курса "Италиански и Северен Ренесанс", той остава на Ваше разположение в рамките на 5 години (смятано от датата на закупуване), стига да не са нарушени Общите условия. Моля, прочетете Общите условия: там се подчертава, че курсът е само за лично ползване.

Точка #7 (от Общи условия): "Клиентът/поръчителят няма право да показва на обществени места, разпространява, използва публично, да публикува, възпроизвежда, копира, модифицира, премонтира предоставения материал. "Филизи 33" ЕООД може да прекъсне правото Ви на достъп по всяко време, ако настъпи съмнение за нарушаване на Общите условия. 

NB!

Ако имате още въпроси, моля, свържете се нас: 0879526036

filizi33@yahoo.com

bottom of page