top of page

Изкуството "Амфиония"

Неочаквани маршрути за пътуване,
свързани с приключения, нови знания и мечтания

bd3828ff0e792099f6991af3f5q0--kartiny-i-panno-kartina-kopiya-m-shagal-nad-gorodom.png

От Лиза Боева:

Моята първа работа като студент бе екскурзовод в Петербург. Бе смутно време, краят на Елциновата епоха. Плащанията се уреждаха през касата на държавния музей "Ермитаж", ала никой не определяше какво и как да разказвам. Имаше много и все отлични гидове за главните забележителности на града, затуй аз започнах да измислям съвсем неочаквани маршрути. 

Да речем: "Пътят на Разколников" (тръгвахме от квартирата на студента, прекосявахме площад "Сеня", стигахме до квартирата на старицата и т.н. – обикаляхме страница по страница града, 
следвайки описанията на Достоевски в "Престъпление и наказание"). 

Учудващо за мен, но този маршрут придоби голяма популярност и цели класове, водени от учителите си, следваха моите указания. Сетне измислих още такива екскурзии, все из Петербург: свързани или с литературни герои, или с реални личности.


След години в Манхатън повторих своя експеримент: водих групи из местата, 
описани в "Спасителя в ръжта", сетне създадох "Битнически маршрут" (по следите на Керуак и Гинзбърг).  Имаше заинтригувани хора, на мен самата ми бе много интересно и ето, че разширих периметъра: измислих маршрут "Кен Киси и Веселите пакостници", който започваше от горите на Ла Хонда в Калифорния и завършваше в обор, превърнат в научна лаборатория от Тимъти Лиъри в Милбрук, Ню Йорк. 

Всичко това бе преди 15-20 години. От тогава непрестанно измислям нови и нови маршрути, 
които с приятели обикаляме.

Често ме питат: "Къде да отидем за 10-на дена? Да е хем интересно, хем ново, хем нещо да научим, 
хем да не си даваме много зор..." или "Къде да идем за ваканцията с децата? Но да е не само развлекателно, а и полезно за тях?"

Ето защо съчиних рубриката "Амфиония". Няма значение дали реално или виртуално ще изминете предложените от мен маршрути – вярвам, че пътуването си заслужава! 


А какво означава думата
Амфиония... Това е история, измислена от Аполинер, разбира се. 

bottom of page