top of page
DSC06351.JPG

Уилям Шекспир: най-известният човек, който никога не е съществувал

Художествено-документален филм

Във филма актьорът Ицко Финци е в образа на театралния режисьор Селзник, обсебен от идеята, че Уилям Шекспир от Стратфорд-на-Ейвън не е истинският автор на пиесите, познати ни като Шекспирови. В търсене на истината Селзник се отправя на дълго пътешествие по местата на действие на Шекспировите пиеси – Англия, Италия, Дания, Швейцария. Изследването му прилича на разплитането на необикновена криминална загадка, усукваща се все по-сложно през годините и вековете.

Според Селзник авторът на "Хамлет" и "Крал Лир" е Роджър Манърс, пети граф Рътланд, решил – по загадъчни причини – да се скрие зад маската "Уилям Шекспир".

Художествено-документалният филм "Уилям Шекспир. Най-известният човек, който никога не е съществувал" се базира на академичния труд на доц. д-р Лиза Боева "Проектът Уилям Шекспир".

Филмът е заснет по необичаен начин: Ицко Финци се наема на работа на места, които са нужни за историята. Например той е назначен от общината във Верона да развлича туристите (свирейки на цигулка) из знакови Шекспирови места като дома на семейство Капулети и гроба на Жулиета. Или е назначен за половин сезон като градинар в имението на Рътланд в Белвоар. По този начин малкият екип (камера и звук) може без трудности да снима – служителите-приятели постепенно свикват със снимачната техника, а сетне дори помагат както могат.

Във филма са включени епизоди, заснети с деца (6-12-годишна възраст): те играят откъси от Шекспирови пиеси (на сцената са заедно с Ицко Финци).
 

Премиерата на филма бе на 11 октомври 2018 г. в зала "България" в рамките на 85-годишния юбилей на Ицко Финци.

Сценарист и режисьор: Лиза Боева
В главната роля: Ицко Финци
С участието на: Георги Михайлов
Асистент: Анна Стефанова
Камера и монтаж: Лиза Боева
Постпродукция звук: Камен Атанасов
Музика: Ицко Финци, Валентин Геров

Продуцент: Филизи 33

2018 г.

Времетраене: 90 мин.

DSC06121.JPG
bottom of page