top of page

Неочакван поглед

рубрика на критически статии, анализи и рецензии

20221120114251_V_SH2522-01 (1).jpeg

За посланията в "Майстора и Маргарита" и изгубеното в преводите на романа на Булгаков

лекция-спектакъл на доцент Лиза Боева и Ицко Финци

от Пепа Витанова, БТА

Снимки: Владимир Шоков, БТА 

20/11/2022 

В Сталинска Русия са били възможни три вида текстове: текстове за властта, текстове срещу властта и текстове, написани за Сталин. В "Майстора и Маргарита" Булгаков вкарва специално послание към Сталин, което позволява на романа да бъде публикуван. Посланието: "Пази твореца, той е този, който ще даде морално оправдание за злото, което вършиш". Това каза доц. д-р Лиза Боева в лекцията спектакъл "Майстора и Маргарита". Булгаков и властта", която днес представиха заедно с актьора Ицхак Финци в Малък градски театър "Зад канала".

 

Доц. Боева насочи вниманието към детайлите в романа, които много често остават изгубени в преводите през годините, заради което и не дават точна представа за описаното време и сложната игра между твореца и властта в Сталинска Русия. Преплитайки факти от историята, включително от историята на религията и на литературата, с личната кореспонденция между Булгаков и третата му съпруга Елена Сергеевна, доц. Боева показа как шестият вариант на романа "Майстора и Маргарита" е създаден през 1938 г. и с идеята да бъде придвижен нагоре, към властта.

 

Определени моменти от романа са с адресат Сталин и средния читател, носителя на масовия пошъл вкус. "Майстора предава част от разказа така, че да е разбираем за Сталин", отбеляза Лиза Боева. "В книгата има откровено слаби глави, откровено пошли места (целият гол полет на Маргарита, да речем, преписан от мережковския "Леонардо") – всичко това Булгаков добавя именно за читателите с масов вкус, за читателя Сталин".

 

"В опростен вариант тук се разкрива един от най-великите конфликти в историята на световната култура - между Христос и Пилат", каза още доц. д-р Лиза Боева. И обърна внимание на това, че Майстора не получава светлина в пътя към вечността (няма светлина, когато сключваш сделка с Дявола), а Маргарита също е съмнителен подарък за вечността, тя не е положителен образ, не е Муза. 

А ето една куриозна история, разказана от Лиза Боева в лекцията:

 

"През 1986-та година режисьорът Владимир Наумов подготвил сценарий по "Майстора и Маргарита", но Елем Климов – тогавашният председател на Съюза на кинематографистите – му взел идеята.

Наумов много се разстроил. Върнал се у дома, вечерта си легнал и тъкмо се унесъл в сън, когато се разнесъл входният звънец. "Че кой ли идва в този късен час?" – зачудил се той. – "Може би е човек на Климов, идва, за да поиска извинение…" Сънен, Наумов се спънал в нощното шкафче и силно ударил коляното си.

Не, не бил човек на Климов. Била Елена Сергеевна, съпругата на Булгаков. От 16 години тя вече била покойница. Ала Наумов бил така изумен да я види, че не съобразил това в първия момент.

– Нямам много време – рекла му Елена Сергеевна. – Долу в колата ме чака Михаил Афанасиевич. Само искам да Ви кажа, че Климов няма да заснеме филм по "Майстора и Маргарита".

– Защо да не заснеме?

– Защото Михаил Афанасиевич не иска. Вие също не се огорчавайте.

Сутринта Наумов се събудил. "Какъв чуден сън ми се присъни миналата нощ!" И в този момент погледнал коляното си: то било силно ожулено, чак пижамата била леко съдрана. А малко по-късно през деня узнал, че наследниците на Булгаков са забранили на Климов да снима филм по "Майстора и Маргарита". Климов не успял. И никой след него не успял, дори и да се е опитал.

Защо ли? Защото Михаил Афанасиевич не иска"…

Или друг цитат от лекцията: 

"В ранните версии на "Майстора и Маргарита" е включен такъв диалог: Воланд разказва на Берлиоз и Иван Бездомни за чутото на терасата на Понтий Пилат, а Берлиоз (главен редактор на литературното списание "Богоборец") възкликва: "Знаете ли, уважаеми професоре, ние с радост ще публикуваме този Ваш разказ в следващия номер!" Воланд отвръща мигновено: "За мен ще бъде чест да бъда публикуван във Вашето списание!" В следващите редакции Булгаков премахва названието на списанието (а "Богоборец" е явна препратка към реално съществуващото литературно списание "Безбожник"), премахва и предложението на Берлиоз за публикация. А инак какво казва тук Булгаков? Че съветският сталински атеизъм е всъщност форма на сатанизма. Ето, пред нас (пред Берлиоз и Иванушка Бездомни) е духовният вожд и учител на съветските богоборци".

"Майстора и Маргарита" е изключителна, гениална книга, защото представя (както виждаме – и предвещава) вярата, че злото може да твори добро. Ето защо е важно да говорим за романа на Булгаков именно сега. Един от възможните изводи от историята на романа е: "Никога нищо не искайте от тези над вас. Ще дойде време, когато те сами ще дойдат и ще ви дадат това, което искате". "Но дори и тогава, не го приемайте", каза в заключение доц. Боева.

 

Лекцията на доц. д-р Лиза Боева с илюстриращите текстове, представени от Ицко Финци, е част от програмата на образователната платформа по изкуства "Филизи 33", на която Българска телеграфна агенция е партньор.

20221120113337_V_SH2516-01-01.jpeg
20221120112139_V_SH2508-01.jpeg
20221120_112850-01.jpeg
20221120110327_V_SH2370-01.jpeg
20221120111012_V_SH2446-01.jpeg
20221120110938_V_SH2441-01.jpeg
bottom of page